21. marts, 2016

Dzirdes traucējumu gadījumā var mainīties izziņas procesi

Apmēram 26,7 miljoniem Amerikas iedzīvotājiem sākot no 50 gadu vecuma diagnosticēti dzirdes traucējumi. Savukārt dzirdes aparātus lieto tikai aptuveni viens no septiņiem cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem. Vairāku pētījumu dati liecina, ka dzirdes traucējumu gadījumā pieaugušiem cilvēkiem var parādīties arī citi veselības traucējumi. Daudziem vecāka gadagājuma cilvēkiem dzirdes traucējumu gadījumā novērojamas izmaiņas kognitīvajos procesos.
Cilvēka dzirde analizē uztvertās skaņas, atšķirot to dažādo nozīmi. Dzirdes traucējumu gadījumā cilvēkam ir sarežģītāka skaņu signālu apstrāde. Lai saprastu skaņu dzirdes izmaiņu gadījumā, cilvēkam klausīšanās procesā jāizmanto atmiņu un izpratni. Ja ir grūti saklausīt un saprast audiālo informāciju, tad bieži samazinās izziņas resursi. Cilvēks patērē daudz enerģijas informācijas saprašanai, bet viņam ir nepietiekams laiks tās saglabāšanai atmiņā.
Ja dzirdes traucējumi netiek savlaicīgi diagnosticēti un novērsti, tad var rasties arī citi veselības traucējumi: nogurums, stress, atmiņas traucējumi, depresija u. c. Cilvēkam ilgāku laiku nedzirdot, piemēram, augstu frekvenču skaņas, laika gaitā ir grūti uztvert un apstrādāt šīs skaņas arī korekcijas procesā. Tas nozīmē, ka dzirdes rehabilitācijā izmantojot dzirdes tehnoloģijas cilvēkam sākotnēji jāiemācās klausīties skaņas, kas nav ilgāku laiku dzirdētas. Laba dzirde ir viens no dzīves kvalitātes rādītājiem.
Attēla resurss: www.janningentcenter.com
Literatūras avots: http://www.chicagotribune.com/special/adsections/aranet/chi-ara-8084380203-20140609,0,5633517.story