4. aprīlis, 2016

Vai zinātnieki spēs noskaidrot dzirdes traucējumu novēršanu?

Zinātnieki uzskata, ka augļu insektu (Drosophila melanogaster) modeli var salīdzināt ar dzirdes traucējumu saasināšanos. Bioloģijas profesors Daniels Eberls atklāj, ka pētījumā insektiem modelēti trokšņa radīti dzirdes traucējumi.

Trokšņa radītie dzirdes traucējumi gados jauniem cilvēkiem galvenokārt rodas auss ejās ievietojamo mūzikas austiņu lietošanas dēļ. Biologi Eberls un Kevins Kristī vēlējās izzināt trokšņa radītu dzirdes traucējumu cēloņus. Augļu insektu modelis ir izdevīgs ģenētiskās elastības, cenas un pārbaudes izpildes dēļ.

Kukaiņi izmanto savus taustekļus, kā arī spārnu vibrācijas rezonansi skaņu uztverei. Zinātnieki insektiem deva 120 dB toni, izraisot spēcīgu nervu sistēmas stimulu. Cilvēkam šāds stimuls atbilstu rokmūzikas koncerta apmeklējumam. Vēlāk insekti tika pārbaudīti, izmantojot dažādu dziesmu pulsāciju dabiskā skaļumā. Augļu insektu taustekļos tika ievietoti nelieli elektrodi. Tādējādi tie varēja labāk uztvert skaļu toni. Veicot pārbaudi pēc nedēļas insektu dzirde bija atgriezusies normā. Insektiem bija izmaiņa mitohondriju sastāvā, kā arī paaugstināts stresa līmenis.

Eksperimenta veicēji uzskata, ka molekulārā līmenī veiktais pētījums atbilst cilvēku dzirdes uztverei. Zinātnieks Ebrels uzsver, ka akustiskā trauma augļu insektiem bija radījusi metabolisku stresu sensorajās šūnās. Zinātnieki vēlas turpmāk noskaidrot, kā ar ģenētiko modifikāciju varētu mazināt trokšņa radīto traumu.

Attēla resurss: whyevolutionistrue.wordpress.com 

Literatūras avots: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/09/130902162543.htm