Cilvēki savā ēdienkartē mēdz iekļaut dažādus produktus, kas uzlabo redzi/ fermentu izdali/ spēcina kaulu un locītavu sistēmu u. tml. Laika gaitā cilvēkam samazinās maņu asums, tostarp dzirdes. Dzirdes traucējumiem ir daudz, dažādu iemeslu. Pašlaik speciālisti sāk domāt par ēdienkartes izvēli dzirdes profilaksei.
Dažos pārtikas produktos esošie vitamīni un uzturvielas var novērst dzirdes traucējumu attīstību, nodrošinot organisma pilnvērtīgai darbībai nepieciešamo bāzi. Piemēram, tumšā šokolāde aizkavē cinka deficīta rašanos, kas saistīts ar vecuma vājdzirdību jeb presbiakūzi. Lai aizkavētu dzirdes pazemināšanos vecumdienās, ieteicams lietot cinku saturošus produktus: austeres (un citas jūras/ okeāna veltes), pupas, riekstus, diedzētus graudus, ķirbju sēklas. Cinka uzsūkšanos organismā veicina piena produktu lietošana.
Kalcijs ieteicams kaulu stiprumam. Kalciju var uzņemt ar kāpostu, brokoļu, pupiņu, maizes, riekstu lietošanu uzturā.
Kālijs regulē šķidrumu līdzsvaru šūnās, normalizē sirdsdarbību un vielmaiņu. Kāliju satur piena produkti, gaļa, banāni, rieksti, augļi, dārzeņi.
Folijskābe un antioksidanti rada aizsardzību pret brīvajiem radikāļiem. Ieteicams lietot riekstus, olas, spinātus.
E vitamīns darbojas kā antioksidants, to var uzņemt ar graudaugiem, eļļu, olām un riekstiem.
Īpaši par dzirdes profilaksi vajadzētu rūpēties cilvēkiem, kuri ikdienā atrodas skaļā vidē (mūziķiem, celtniekiem, rūpnīcas darbiniekiem u. c.). Speciālisti iesaka skaļas darba vides gadījumā lietot uzturā kartupeļus, banānus, artišokus un citus magniju saturošus produktus. Atklāts, ka uzturā lietojot magniju saturošus produktus, samazinās trokšņu radītu dzirdes traucējumu risks.
Vitamīnu D un Omega-3 taukskābes saturošu produktu izvēle mazina presibiakūzi jeb vecuma vājdzirdību. Speciālisti ēdienkartē vismaz 1-2 reizes iekļaut: kāpostu dzimtas augus, diedzētus graudus, aknas, olu dzeltenumus, zivis, piena produktus, raugu, kā arī zivju eļļu.
Principā daudzus traucējumus un saslimšanas cilvēki varētu novērst ievērojot veselīga dzīvesveida pamatprincipus, tostarp ievērojot veselīgu ēšanu.
Attēla resurss: www.picstopin.com
Literatūras avots: http://www.salemaudiologyclinic.com/blog/connecting-foods-and-nutrients-to-hearing-impairments-and-prevention/