21. marts, 2016

Miega apnoja var būt viens no dzirdes traucējumu cēloņiem

“Amerikas Torakālā biedrība” veikusi pētījumu par miega apnojas un dzirdes traucējumu saistību. Pētījumā piedalījās 14 000 personu.

Procedūrā tika novērtēts rīkles gala aizvēršanās indekss apnojas laikā. Pētījumā iekļautajām personām
miega apnoja bija 15 un vairāk reizes vienā stundā. Par augstu frekvenču (Hz) dzirdes traucējumiem tika atzīti tie audiometrijas dati, kur dzirdes slieksnis pārsniedza 25 decibelus (dB) [2;8] kHz. Par zemu Hz dzirdes traucējumiem tika atzīti audiometrijas dati, ja vidējais dzirdes slieksnis pārsniedza 25 dB 500 vai 1000 Hz.
9,9 % pētījuma dalībnieku bija mērena miega apnojas izpausme (aptuveni 15 reizes/ 1 h). 19 % respondentu diagnosticēti augstu frekvenču dzirdes traucējumi. 1,5 % – zemu frekvenču dzirdes traucējumi. Savukārt 8,4 % pētījumu dalībnieku dzirde bija izmainīta gan augstās, gan zemās frekvencēs.
Miega apnojas gadījumā cilvēkiem lielākoties ir grūtāk saklausīt augstu frekvenču skaņas. Pagaidām vēl tiek izzināts, kāda dzirde ir miega apnojas terapijas gadījumā. Miega apnojas gadījumā pastāv lielāks risks sirds un asinsvadu sistēmas slimību, cukura diabēta, kā arī dzirdes traucējumu attīstībai. Mainās asinsvadu struktūra un asins cirkulācijas process auss gliemezī, kā arī dažos gadījumos krākšanas radītais troksnis var būt viens no dzirdes traucējumu attīstības cēloņiem.
Attēla resurss: www.garrettlyonsdds.com
Literatūras avots: American Thoracic Society (ATS). “Sleep Apnea Tied to Hearing Loss in Large Study.” ScienceDaily. ScienceDaily, 20 May 2014. www.sciencedaily.com/releases/2014/05/140520152949.htm