30. marts, 2016

Vai migrēna var ietekmēt cilvēka dzirdes uztveri?

Migrēna ir ļoti spēcīgu galvassāpju veids, kas izpaužas kā lēkme. Lielākoties sāpes lokalizējas vienā galvas daļā, bet dažiem cilvēkiem sāpes izplatās visā galvā. Migrēnas gadījumā līdztekus sāpēm var būt slikta dūša, jutība pret spilgtu gaismu, saasināta skaņu un aromātu uztvere. Migrēnu iespējams pārmantot ģenētiski. Tā var izpausties dažādā vecumā: gan bērniem, gan pieaugušiem cilvēkiem. Sievietēm migrēna novērojama aptuveni trīs reizes biežāk hormonu svārstību ietekmē.

Speciālisti uzskata, ka migrēnas lēkmes var izsaukt alkohola (īpaši sarkanvīna) lietošana, pārtikas produkti (šokolāde, vēžveidīgie produkti, citrusaugi u. c.), laika apstākļu maiņa (straujas atmosfēras spiediena izmaiņas), organisma pārslodze, glikozes trūkums, dehitratācija, neizgulēšanās, emocionāla labilitāte un hormonālās pārmaiņa organisma. Daudzos gadījumos cilvēks sākotnēji izjūt auru aptuveni 5 – 60 min laikā pirms migrēnas lēkmesredzes traucējumi/ halucinācijas, notirpuma sajūta, sāpes apvidū no sprandas līdz deniņiem, acu sāpju sajūta, pastiprināta maņu jutība. Aurair elektrisku impulsu vilnis galvas smadzenēs.

Migrēnu var diagnosticēt, veicot kompjūtertomogrāfiju vai magnētisko rezonansi, kā arī izmeklējot asinsvadus ar ultraskaņu (dupleks skenēšana ar dopplerogrāfiju).

Lai mazinātu migrēnas izpausmi, ieteicams lietot pretsāpju medikamentus iepriekš konsultējoties ar farmaceitiem, ārstiem, pieres un deniņu apvidū likt vēsu kompresi, var iemasēt sāpju mazinošu gēlu sprandā, kā arī jāatrodas klusā, izvēdinātā, tumšā telpā, lai atpūstos. Naktsmieram jāizvēlas spilvenu, kas atslābina sprandu. Profilaksei ieteicams lietot B grupas vitamīnus, magniju.

Attēla resurss: www.sievietespasaule.lv