1. oktobris, 2024

Aizauss dzirdes aparāti un brilles

Kaut arī tradicionālie aizauss dzirdes aparāti ar ausu ieliktņiem vairs nav tik izplatīti kā agrāk, tie joprojām ir viena no populārākajām (arī optimālākajām un jaudīgākajām) izvēlēm cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem. Proti, aizauss dzirdes aparāti ir jaudīgāki par vairākiem citiem dzirdes aparātu modeļiem, tajā skaitā iekšauss dzirdes aparātiem – tieši šis aspekts tos padara par labu izvēli cilvēkiem ar dažāda līmeņa dzirdes zudumu – sākot no viegla līdz pat smagam. Viens no iemesliem – aizauss dzirdes aparātos iespējams ievietot lielāku akumulatoru, kas nodrošina ātrāku “skaņas apstrādi” un labāku pastiprinājumu.

Bez tam šie aparāti ir teju neredzami — tie “paslēpjas” aiz ārējās auss un praktiski nav manāmi (tie ir saskatāmi vienīgi no mugurpuses, un arī tikai tad, ja ir īss matu griezums). Dažādo – spilgto un jautro – krāsu dēļ šīs ierīces iemantojušas popularitāti arī bērnu vidū.

Aizauss dzirdes aparātu auss ieliktņi ir pilnībā izgatavoti no plastmasas; tajos nav nekādu elektronisku komponentu, tāpēc tā laba izvēle tiem, kam ausīs bagātīgi veidojas sērs. Aizauss dzirdes aparāti ir arī ideāla (nereti – arī vienīgā) izvēle tiem cilvēkiem, kuri nevar izmantot ausīs ievietojamas ierīces – auss kanālu anatomiskās uzbūves vai īpatnību dēļ (tie ir pārāk šauri, mazi utt.). Turklāt šie aparāti ir lietotājam draudzīgi — ērti lietošanā un viegli kopjami. Turklāt tie ir mazāk uzņēmīgi un vairāk izturīgi pret bojājumiem, ko rada netīrumi, putekļi, mitrums un citi ārējie faktori.

Aizauss dzirdes aparātu teju vienīgais mīnuss – par to piemērotību uztraucas cilvēki, kuri valkā brilles. Kaut gan, neskatoties uz to, ka aizauss dzirdes aparāti atrodas aiz auss – turpat, kur briļļu “kājiņas”, šos dzirdes aparātus ir iespējams ērti lietot, vienlaikus nēsājot arī brilles.

Katrā ziņā nepieciešamība valkāt brilles nav iemesls, lai atteiktos no aizauss aparāta. Kas jāņem vērā, vienlaikus valkājot brilles un aizauss dzirdes aparātu? Lūk, daži ieteikumi, papildus vispārējam atgādinājumam, ka, vienlaikus lietojot dzirdes aparātu un brilles, nepieciešama nedaudz lielāka piesardzība.

  • Konsultējieties ar pārdevēju-konsultantu par atbilstošāko briļļu rāmja formu, kas vismazāk traucēs dzirdes aparāta lietošanai. Rāmji ar plānām metāliskām kājiņām nodrošinās vairāk vietas aiz auss arī dzirdes aparātam.
  • Uzlieciet brilles pirmās – pirms dzirdes aparāta ievietošanas. Brilles nav viegli izkustināmas, jo tām ir fiksēta forma, tāpēc to kājiņas vienmēr atrodas aiz auss vienā un tajā pašā vietā. Savukārt aizauss dzirdes aparāts ir ērti “uzsēdināms” uz briļļu kājiņām.
  • Mācieties brilles noņemt tā, lai dzirdes aparāts netiktu “izstumts” no savas vietas. Vislabāk to darīt, izmantojot abas rokas un noņemot brilles ar kustību, kas vērsta uz priekšu. Šādā gadījumā dzirdes aparāti netiks izkustināti no savas vietas. Iespējams, var būt noderīga pavingrināšanās pie spoguļa.
  • Konsultējieties ar mūsu speciālistiem par piemērotāko aizauss dzirdes aparāta izmēru.