Sabiedrībā valda dažādi uzskati par kafijas lietošanu un tās ietekmi uz cilvēku veselību. Mūsdienās daudzu pētījumu dati liecina, ka kafija var iedarboties uz cilvēku organismu labvēlīgi. Ikdienā lietojot kafiju jāņem
vērā kafijas veids, daudzums, veselības stāvoklis, uztura paradumi, fizisko aktivitāšu biežums u. tml.
vērā kafijas veids, daudzums, veselības stāvoklis, uztura paradumi, fizisko aktivitāšu biežums u. tml.
Ja cilvēks ikdienā lieto 1-2 kafijas tases, tas var palīdzēt novērst depresiju, otrā tipa cukura diabētu, Alcheimera slimību un demenci, Parkinsonismu, vēzi, sirdslēkmes, aknu cirozi. Kofeīnu saturoša kafija paātrina vielmaiņas procesus.
Kafiju nevajadzētu dzert, ja ir cukura diabēts, grūtniecības laikā, paaugstināta asinsspiediena gadījumā, virsnieru dziedzeru disfunkcijas gadījumā.
Lai notiktu uzturvielu (minerālvielu: cinka, dzelzs, magnija) uzsūkšanās, kafiju ieteicams lietot starp ēdienreizēm vai 30 minūtes pirms maltītes. Kofeīna daudzums dažādos dzērienos/ produktos ir atšķirīgs, piemēram, turku/ grieķu kafijai – 160 mg, šķīstošai kafijai – 100 mg, Espresso – 80 mg, kapučīno – 80 mg, bezkofeīna kafijai – 2 mg, šokolādei (50 g) – 50 mg.
Attēla resurss: http://www.background-free.com/drinks/coffee/coffe-cup.jpg.html
Literatūras avots: Kafija.// Ko ārsti tev nestāsta. 2014, augusts, Nr.8 (16). 40. – 43. lpp.